Telefon 25 796 11 84
E-mail poczta@zs-stanin.pl
Witaj
Wyświetl stronę jako PDF

16.12.2019 uczniowie klas VII zgłębiali tajniki tradycyjnej kuchni polskiej uczestnicząc w warsztatach kulinarnych pod hasłem: „SMACZNIE,  ZDROWO, TRADYCYJNIE”

„Jesteście na  warsztatach nie tylko po to, żeby zobaczyć,  jak się przygotowuje pierogi, ale po to, aby zrobić je samodzielnie w domu.” Tym zdaniem przywitała uczniów jedna z pań prowadzących warsztaty kulinarne. Uczniowie nieco zaskoczeni wyjęli kartki, aby zapisać przepis na tradycyjne ciasto pierogowe. Ku naszemu zaskoczeniu - byli to głównie chłopcy.

Zajęcia składały się z czterech modułów:

1.     lepienie pierogów- warsztaty prowadzone przez panie z Koła Emerytów w Staninie: Zofię Czubek, Janinę Kozakowską, Lucynę Piszcz, Zofię Skwarek,

2.     wypiek tradycyjnego chleba- warsztaty prowadzone przez p. Małgorzatę Abramek,.

3.     wyrób masła- warsztaty prowadzone przez p. Małgorzatę Matyszek,

4.     przygotowanie zdrowych napojów- warsztaty prowadzone przez p. Barbarę Gajownik.

Czy uczniowie wykorzystają zdobyta wiedzę i umiejętności? Tego nie wiemy, ale jesteśmy przekonani, że dowiedzieli się, że przygotowanie tradycyjnych potraw nie jest trudne a efekt końcowy daje dużo satysfakcji.  Tradycja to nie nuda, ale smak i zdrowie, o czym wszyscy mogli się przekonać degustując przygotowane potrawy.




Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka

Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Zdjęcia pochodzą z serwisu www.freepik.com