Szkoła Podstawowa w Staninie uczestniczyła w roku szkolnym 2020/2021 w XV edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „ T r z y m a j F o r m ę ! ”. W realizacji programu brało udział osiemdziesięciu uczniów klas siódmych i ósmych. Szkolnym koordynatorem była Barbara Gajownik.
Rok szkolny 2020/ 2021 nie sprzyjał wprawdzie realizacji programu ze względu na pandemię i ograniczenia z nią związane, jednak udało się wykonać wiele działań. W ramach promowania aktywności fizycznej wychowawcy klas siódmych zorganizowali swoim podopiecznym po dwa rajdy rowerowe, zaś wychowawcy klas ósmych po trzy. Nauczyciele wychowania fizycznego zorganizowali i przeprowadzili, z pomocą wychowawców i nauczycieli Szkolny Dzień Sportu. W ciągu roku zaś organizowali różnorodną aktywność ruchową uczniów. Odbyła się wycieczka do Zakopanego, podczas której uczniowie klas ósmych wędrowali po tatrzańskich szlakach, zdrowo odżywiali się w miejscu noclegowym, wysłuchali kilku prelekcji Sióstr Nazaretanek nt. zdrowego odżywiania.
Pomimo długiego okresu nauczania zdalnego, udała się również na bardzo przyzwoitym poziomie realizacja innowacji pedagogicznej "Chemia wszechobecna w codziennym życiu".
W ramach innowacji odbyły się między innymi wyjścia grupowe do sklepów spożywczych
i spożywczo – przemysłowych. Uczniowie wraz z nauczycielem chemii analizowali etykiety różnych produktów. Wyszukiwali produktów spożywczych o najwyższej zawartości tłuszczów, białek lub cukrów. Zwracali uwagę na konserwanty, barwniki i inne szkodliwe dla zdrowia dodatki. Wykonywali zdjęcia i prezentacje multimedialne. Uczniowie wyszukiwali samodzielnie informacji o różnych dodatkach do żywności, czy też o różnych składnikach, które widnieją na etykiecie. Tworzyli ulotki dotyczące pożytecznych i szkodliwych składników żywności. Prezentowali je na forum swojej klasy lub na platformie Teams w okresie nauczania zdalnego dla pozostałych klas.
Podczas lekcji wychowawczych oraz lekcji biologii realizowane były tematy dotyczące zdrowego odżywiania i profilaktyki uzależnień.
Na lekcjach chemii podczas realizacji działu "Substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym" oraz na lekcjach biologii odbywały się liczne pogadanki na temat pożytecznych i szkodliwych dla organizmu człowieka substancji.
W tym roku nie odbyły się jedynie zajęcia kulinarne.